Türkiye'deki koronavirüs vakalarının artış hızının azalmasında en büyük etken olarak görülen 65 yaş üstü vatandaşlara getirilen sokağa çıkma yasağı uygulamasının belli günlerde esnetilmesi tartışılıyor.
İçişleri Bakanlığı tarafından, 21 Mart günü yayımlanan genelge ile 81 ilde 65 yaş üstü vatandaşlara sokağa çıkma yasağı getirilmişti. Bir aydan fazladır, evden dışarı çıkamayan 65 yaş üstü vatandaşlar için belli günlerde kısa süreli dışarı çıkmalarının önünün açılması gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılan toplantıların yanı sıra Bilim Kurulunda da tartışılan bu teklife, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Biraz daha sabır" diyerek sıcak bakmamıştı. Ancak, sokağa çıkma yasağının bir ayı geçmesi, bu durumun bazı 'psikolojik ve fizyolojik' problemlere sebep olabileceği, 65 yaş üstü vatandaşlardan da kısa süreli de olsa dışarı çıkmalarına izin verilmesine yönelik yoğun talepler gelmesi üzerine konu yeniden masaya yatırıldı.
YARIN BAŞLAYACAK
Edinilen bilgilere göre İçişleri Bakanlığı tarafından sokağa çıkma yasaklarına ilişkin bazı yeni öneriler hazırlandı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunuldu. Bu tavsiyeler arasında, Türkiye'de 7,5 milyonun üzerinde olan 65 yaş üstü vatandaşlara yönelik bazı esneklikler getirilmesi de yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu öneriye onay vermesi durumunda yarından başlamak üzere sokağa çıkma yasağının uygulanacağı günlerde, 65 yaş üstü vatandaşların günde üç saat dışarı çıkmalarına izin verilmesi planlanıyor. Yirmi yaş altı ise şimdilik bu uygulamanın dışında tutulacak. Sokağa çıkmalarına izin verilecek 65 yaş üstü vatandaşların, gerekli önlemleri almaları ve sosyal mesafe kurallarına dikkat etmeleri, ayrıca iki kişiden fazla yan yana gelmemeleri şartıyla, sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde üçer saat parka gitmelerine ve yürüyüş yapmalarına izin verilmesi planlanıyor. (Türkiye)
MEYDANLARA KONTROL
Ramazan ayı boyunca özellikle iftardan sonra şehirlerde kalabalık oluşmaması için valiliklere talimat verildi. Her vali, kendi ilinde kalabalık olabilecek meydan, cadde gibi yerleri gerekirse araç ve yaya trafiğine kapatacak. İftardan sonra insanların belli merkezlerde kalabalık oluşturmalarına izin verilmeyecek.
KREDİLERE SIKI TAKİP
Toplantıda, koronavirüs kapsamında verilen kredileri bazı kişilerin amaç dışı kullandığı, dövize ve altına yatırım yaparak kısa yoldan kazanç sağlamayı tercih ettikleri iddiaları da gündeme geldi. İlgili bakanlar ise kredi kullanımlarının yakından takip edildiğini, bu tür suiistimallere izin verilmeyeceğini ifade ettiler.
HAZİRANIN İKİNCİ YARISI
Toplantıda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ramazan sonrasında Türkiye’nin biraz nefes alacağını, ancak daha fazla rahatlamanın haziran ortasından sonra görüleceğini dile getirerek, temkinli değerlendirmeler yaptı. Bakan Koca, Atatürk Havalimanı’nın yanına yapılan hastanenin stratejik açıdan önemini anlatırken, “Buraya yine uçaklar inebilecek. Havalimanında hastane olması bizin açımızdan iyi olacak. Sağlık turizmini geliştirmeyi düşünüyoruz. İleride bu amaçla kullanılabilir” dedi.
ÜCRETLİ MASKE SATIŞI
Maske üretimi ve dağıtımı konusu da toplantıda konuşuldu. Maskelerin vatandaşa ücretsiz verilmesine devam edilirken, firmaların bunları isteyene satabilmesi de ele alındı. Fiyatlara belli oranda sınırlama getirip, denetim yaparak maske satışına izin verilebileceği dile getirildi. Bu konunun değerlendirilerek, kararın daha sonra açıklanacağı belirtildi. (Hürriyet)
YORUMLAR