Beyşehir'de Yangından Korunmaya Yönelik Soba Kurulumu Ve Kullanma Eğitimi
Beyşehir ilçesinde yaşayan vatandaşlar ile mültecilere yangından korunmaya yönelik olarak soba kurulumu ve soba kullanımı eğitimi verildi.
Eğitimin sonunda soba kullanmayı öğrenen katılımcılara soba kovası ve ızgarası hediye edildi.
Beyşehir Kubadabad Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kapalı Salonu’nda, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Konya İl Müdürlüğü’ne bağlı Meram Sosyal Hizmetler Merkezi’nin “Korucuyu ve önleyici sosyal hizmet merkezlerinin desteklenmesi projesi” ekibi ile Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) Konya Çok Yönlü Destek Merkezi tarafından yangın ve yangından korunma eğitimi düzenlendi.
Beyşehir Belediyesi’nin evsahipliğinde Türk vatandaşlar ile öğrenim çağındaki çocukların da katıldığı etkinlikte Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdahale Şube Müdürü Mehmet Yıldırım tarafından verilen eğitimde katılımcılara soba kurulumunun yanısıra soba kullanımı, acil durum mekanizmaları ve müdahale yöntemleri, yangın ve yangından korunma yöntemleri anlatıldı.
Etkinlikle ilgili olarak SGDD Konya Çok Yönlü Destek Merkezi Çalışanı Nagihan Şenyıl, Beyşehir ilçesinde soba kullanımının yoğun olması nedeniyle bu eğitimin verildiğini belirterek, “Eğitimde ayrıca evde meydana gelen küçük kazalara ve korunma yöntemlerine ilişkin olarak da bilgilendirme yapıldı.”dedi.
Eğitimin sonunda, katılımcılara soba kovası ve ızgarası hediye edildi.
“ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ ÜLKEMİZE SIĞINMIŞ, GÖÇ ETMİŞ BULUNAN SURİYELİ, AFGANLI VE DİĞER SIĞINMACILAR”
Öte yandan, Konya Büyükşehir Belediye Konya İtfaiye Dairesi Müdahale Şubesi Müdürü Mehmet Yıldırım, yaptığı açıklamada, eğitim seminerleri düzenledikleri hedef kitlenin Türkiye’ye sığınmış ya da göç etmiş bulunan Suriyeli, Afganlı ve diğer sığınmacılar olduğunu belirterek, “Çünkü kültürleri farklı; ısınmak için, yemek pişirmek için kullandıkları metotlar farklı. Bunlar da bizim konumuz. Zira yangına sebep olabiliyor.”dedi.
Yıldırım, yangına karşı korunmada kültürlerin farklı uygulamalarının olduğunu, kendi vatandaşlarımızın da doğru bildiği bazı yanlışlar olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Yangında kültürel bir olay. farklı kültürlerin farklı yangınları var. Tabi yurt içinde kendi vatandaşlarımızın da doğru bildiği yanlışlıklar var. Özellikle LPG kullanımı, soba kullanımı, kömür kullanımı, yemek pişirme, ev hayatı ile ilgili… Özellikle ev hayatı ile ilgili bugünkü anlattıklarımız da öyleydi. Bunların vatandaşlarımıza doğrularını anlattık. Çünkü pek çok yanlış yüzünden evler yanıyor,canlar kaybediyoruz. Özellikle karbon monoksit soba zehirlenmesi; bugün o konuyu izah etmeye çalıştık. İnsanlar onu geceleyin, kömür kokarsa açıp camları kurtulabileceklerini zannediyorlar. Öyle değil bu kokusuz renksiz bir gaz ve unutkanlıklar var doğru bilinen yanlışlar var dediğim gibi elektrikten fişten çekmeden cihazları açık bırakıyorlar. Gazları açık bırakıyorlar. Sobayı yatmadan önce üzerine kömür atıyorlar. Bunları bir tekrar ettik. Yanlış kullandıkları, yanlış bildikleri şeyleri düzeltmeye çalıştık. Bunu yapmaya devam ediyoruz. Konya şehir merkezinde de yapmaya devam ediyoruz. Çünkü bu konuda bir medyada yaygın bir eğitim yok. Yurt dışında var bunlarla ilgili. Sosyal bir programlar var. İnşallah bizde de kısa zamanda üniversiteler de ve yayın medya da görsel medyada, işitsel medyada, bu tür yayınlar olur halkımız bilinçlenir. Aynı zayıflama konusunda ki diyetisyenler gibi veya temizlik konusunda gibi hijyen konusunda gibi kayıp insanların bulunması gibi nasıl evler yakılmaz araçlar otomobiller iş yeleri yangından nasıl korunur afette ne yapılır bu konuda da halkımızın bilinçlenmesi gerekiyor biz bu konu da küçük bir gayret gösterdik o kadar. Konya valiliği göç idaresi ve Asamla beraber bunu organize ettiler. Bizde onlara destek verdik büyükşehir belediyesi olarak.
YORUMLAR