İhracat Bedellerinde Yapılan Değişiklik 03 Ocak 2020 Cuma 15:15
Sayın Üyemiz;
İhracatçıların uzun zamandır sıkıntı yaşadığı sorun Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kaldırıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığının "Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"i, Resmi Gazete'nin 5'inci mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
DÖVİZİ BOZDURMA ŞARTI KALKTI
“(3) İhracat bedellerinin beyan edilen Türk parası veya döviz üzerinden yurda getirilmesi esastır. Ancak, döviz üzerinden yapılacağı beyan edilen ihracat karşılığında farklı bir döviz cinsinin veya Türk parası üzerinden yapılacağı beyan edilen ihracat karşılığında döviz getirilmesi mümkündür.”
Yeni kararla ihracatçı tarafından getirilen dövizin bankaya bozdurma şartı da kaldırıldı. İhracatçılar için en büyük sorunlardan biri olarak görülen, ihracat bedelinin bütünün ödenmesi ve böylece hesabının kapatılması şartı da ortadan kalktı.
SÜRE 270 GÜNE ÇIKARILDI
“(5) İhracat işlemlerine ait sözleşmelerde bedellerin tahsili için fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günden fazla vade öngörülmesi durumunda, bedellerin vade bitiminden itibaren 90 gün içinde yurda getirilmesi zorunludur.”
Madde gereğince İhracat bedellerinde 180 gün sınırı esnetildi. Buna göre, ihracatçı ihraç bedelini yurda sokarken 180 güne ilave 90 gün daha süre kullanabilecek. Özellikle döviz sıkıntısı yaşayan ülkelere yapılan ihracatta o ülkelerin merkez bankalarınca alınan karar nedeniyle tahsilatta gecikme yaşanabiliyordu.
ÖDEME ŞEKİLLERİNE EKLEME YAPILDI
“ğ) Banka Ödeme Yükümlülüğü (BPO).”
Madde gereğince ihracat işlemlerine ilişkin bedellerin yurda getirilmesine yönelik ödeme şekillerine banka ödeme yükümlülüğü olan “Bank Payment Obligations/Banka Ödeme Yükümlülüğü” (BPO) de eklendi.
Bilgilerinize Sunulur.
KONYA TİCARET ODSI BAŞKANLIĞI
YORUMLAR