Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Nisan 2020 15 Nisan 2020 Çarşamba 11:55
Covıd-19, Konya perakende güveninde düşüşe neden oldu. Perakende güveni mart ayında en fazla “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektöründe azaldı.
Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Nisan 2020
Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.
COVID-19, KONYA PERAKENDE GÜVENİNDE DÜŞÜŞE NEDEN OLDU.
Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) Mart 2020’de hem geçen yıla hem de geçen aya kıyasla düşüş gösterdi. Geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve gelecek 3 ayda satış beklentisi göstergeleri, Mart 2019’a ve Şubat 2020’ye göre azaldı. Konya perakende sektörü, Mart 2020’de Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi.
Perakende güveni mart ayında en fazla “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektöründe azaldı:
Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, perakende güveni mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre tüm sektörlerde azaldı. “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri”, “diğer(akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” ve “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektörlerinde değişim ortalamanın üzerinde; “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, "motorlu taşıtlar” ve “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektörlerindeki değişim ortalamanın altında gerçekleşti. “Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektörü mart ayında perakende güveninde en fazla düşüş sergileyen sektör oldu.
Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen yıla göre yükseldi:
Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 2,2 puan düşerken, geçen yıla göre 19,4 puan yükselerek -11,2 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Mart 2020’de geçen aya göre 2,6 puan düşerken, geçen yıla göre 9,5 puan yükselerek -7,7 puan değerini aldı. Buna karşın AB-27’yi temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Mart 2020’de bir önceki aya göre 14,6 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 15,6 puan düşerek -4,6 puan değerini aldı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, Mart ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksinin geçen aya göre düşmesinde en çok gelecek 3 ayda verilen hizmetlere olan talep beklentisindeki düşüş etkili oldu.
Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen yıla göre yükseldi:
Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Mart 2020’de geçen aya göre düşerken, geçen yılın aynı dönemine göre yükseldi. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 15,3 puan yükselirken, geçen aya göre 8,8 puan düştü ve -37 puan değerini aldı. Mart 2020’de Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -16,4 puan, AB-27’yi temsil eden güven endeksi ise 2,1 puan değerini aldı. Mart ayında inşaat sektörü güven endeksi geçen aya göre Konya ve AB-27’de düşerken, Türkiye genelinde yükseldi. Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, mart ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi.
Konya’da, istihdam 1 yılda 6 bin arttı:
SGK verilerine göre Aralık 2019’da sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 14 milyon 314 bin, Konya’da ise 307 bin olmuştur.
Aralık 2018’den Aralık 2019’a sigortalı ücretli çalışan sayısı Türkiye’de 85 bin (yüzde 0,6), Konya’da 6 bin (yüzde 2) artmıştır.
Konya’nın ihracatı geçen aya ve geçen yıla göre arttı:
Konya’da ihracat 2020 yılı Ocak ayında 168,6 milyon dolar seviyesinde iken 2020 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 3,5 milyon dolar, bir önceki yılın aynı ayına göre 11,8 milyon dolar artarak 172,1 milyon dolar seviyesine yükseldi. Türkiye’nin Şubat 2020 ihracatı ise 13,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (21,2 milyon dolar), Almanya (10,9 milyon dolar) ve ABD (8,9 milyon dolar).
“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 55,1 milyon dolarlık ihracatı ile Şubat ayında Konya’nın toplam ihracatının %32,1’ini oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %6,3 artış göstermiştir. Bu sektörün ardından; 27,4 milyon dolarlık ihracatı ile Otomotiv Yedek Parça ve 11,4 milyon dolarlık ihracatı ile demir veya çelikten eşya sektörleri gelmektedir.
Konya ili Ekonomik göstergeler için tıklayınız.
YORUMLAR