KORONAVİRÜS SÜRECİNDE SIK SORULAN SORULAR 27 Nisan 2020 Pazartesi 11:11
Sayın Üyemiz,
Yeni Koronavirüs (Covid-19) salgınının ekonomik ve sosyal hayata etkileri sürecinde iş alemi tarafından merak edilen sorular ve bu sorulara cevapları bu başlıkta bulabilirsiniz. Aşağıdaki sorular arasında cevabını bulamadığınız konular var ise Odamız tarafından koronavirüs sürecine özel olarak açılan ve üyelerimizin sorunlarını ilettiği e-posta adresine (koronadestek@kto.org.tr) iletişim bilgileriniz ile birlikte gönderebilirsiniz.
Sosyal Mesafeyi Korumak ve İşlemleri Online Olarak Yapabilmek Adına Konya Ticaret Odası’nın Üyelerine Sağladığı İmkanlar Nelerdir?
Konya Ticaret Odası olarak, resmî kurumlarımızın da sürekli hatırlattığı “Mesafeyi Koru” isteğine, üyelerimizin işlemlerini online ortamda yapabilmelerine daha fazla imkân sağlayarak yardımcı oluyoruz. Üyelerimiz, Odamızın internet adresi www.kto.org.tr üzerinden “Online İşlemler” menüsü ile aşağıdaki hizmetleri Odamıza gelmeden gerçekleştirebilirler.
- Faaliyet Belgesi Alma
- Oda Kayıt Belgesi Alma
- Aidat Sorgulama ve Ödeme
- Üye Sorgulama
Ayrıca Odamızın Android veya IOS uygulamaları sayesinde, web sitemiz üzerinden yapılan işlemler, cep telefonları vasıtası ile her yerden rahatlıkla yapılabilmektedir.
Koronavirüs Sürecinde Yaşadığımız Sorunları, Sıkıntıları ve Çözüm Önerilerini Nereye, Nasıl Ulaştırabiliriz?
İçinde bulunduğumuz süreçte karşılaştığınız sorunlar, sıkıntılar ve çözüm önerilerini, ilgili kurumlara aktarılmak üzere aşağıdaki iletişim adresleri ile Odamız tarafından kurulan Korona Destek Hatlarına bildirebilirsiniz.
Yazıların sade, kısa, açık ve net olması, gönderici isim ve iletişim bilgilerinin bulunması, hızlı çözüm alınması ve tarafınıza dönüş yapılabilmesi açısından son derece önemlidir.
E-posta : koronadestek@kto.org.tr
Whatsapp : 0 532 404 92 99 (Sadece mesaj gönderimi içindir)
Telefon : 0 332 221 52 92 (Hafta içi 10.00 - 16.00 arası)
İlgili Dönemde Açıklanan Ekonomik Paketleri Nereden Takip Edebiliriz?
Ekonomik açıdan zor günler geçiren üyelerimizden gelen sorunlar, talepler ve çözüm önerilerini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği vasıtası ile günlük olarak ilgili bütün kurum ve kuruluşlara aktarmaya devam ediyoruz.
İş âleminin aktardığı taleplere karşı devletimizin açıkladığı ekonomik tedbirlerdeki güncel gelişmeleri gerek sektörler göre başlıklar halinde gerekse günlük olarak aşağıdaki link üzerinden takip edebilirsiniz.
Ekonomik paketlerdeki güncel gelişmelere ulaşmak için tıklayınız.
İşe Devam Desteği, Ekonomik İstikrar Kalkanı ve Çek Ödeme Destekleri Hakkında Bilgi Verir misiniz?
İşe Devam Destek Kredisi, sektör ayrımı yapılmaksızın yeni tip Koronavirüs salgınından olumsuz etkilenen tüm işletmelerimizin işletme sermayesi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla hazırlanmıştır. Bu kredi, kamu bankaları tarafından (Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım) verilmektedir.
“İşe Devam Kredi Desteği” yanında özel bankaların da katılabileceği “Ekonomik İstikrar Kalkanı Kredi Desteği” paketi de Türkiye Bankalar Birliği tarafından açıklanmıştır.
Hazine destekli, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaleti ile başta KOBİ’lerimiz olmak üzere kurumsal ve ticari müşterilerin, bugüne kadar gerçek ticari işlemlerine dayalı olarak keşide ettikleri ve edecekleri çeklerinin ödenmesi amacıyla, her bir banka tarafından ayrı ayrı belirlenmek üzere tahsis edilen limitler dahilinde kredi kullandırılmaya devam edilecektir. Kredi destekleri ile alakalı olarak oranların da yer aldığı daha geniş bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Halk Bankası’nın Esnaf Kredi Paketine Neden Başvuramıyoruz?
Hazine ve Maliye Bakanlığı faiz desteği ile Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle kredi kullandırmaya başlanan Esnaf Destek Paketi, bugüne kadar faiz destekli kredilerden yararlanmamış olan sadece esnaflara yönelik açıklanmıştır.
Türkiye’deki tüm Oda ve Borsa üyeleri ise Halk Bankası’nın da içinde bulunduğu ve ilave olarak dört kamu bankasının da (Ziraat Bankası, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım) dahil olduğu bankalar aracılığı ile, 25 bin TL üst sınırı olmaksızın, “İşe Devam Kredisi” başta olmak üzere diğer bütün kredi destek paketlerine başvurabilmektedir.
Kısa Çalışma Ödeneği Nedir? Nasıl Başvurulur?
Kısa çalışma; genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya kısmen en az 4 hafta süreyle durdurulması halidir. İşyerlerinde kısa çalışma 3 aya kadar uygulanabilirken bu süre Cumhurbaşkanı Kararı ile 6 aya kadar uzatılabilmektedir.
Covid-19 kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle yapılan kısa çalışma başvuruları için İşsizlik Sigortası Kanunu'na ekleme yapılmış olup; başvurunun yapıldığı tarihten önceki 3 yılda 600 gün ve üzerinde sigortalı olarak işsizlik primi ödenmiş olması şartı 450 güne ve son 120 gün fiilen sigortalı olması şartı da 60 güne indirilmiştir.
Kısa Çalışma Ödeneği hakkında daha geniş bilgi almak ve başvurunuzun Rehberlik ve Teftiş Kurulunca uygun görülmesi halinde; Kısa Çalışma Yaptırılacak Kişilere Ait Liste’nin nasıl hazırlanacağını anlatan videoya ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Covid-19 Salgınının İşyerlerinde Oluşturacağı Riski Önlemeye Yönelik Yapılması Gereken İş Sağlığı ve Güvenliği Tedbirleri Nelerdir?
Yeni tip koronavirüs (Covıd-19) salgınının işyerlerinde oluşturacağı riski önlemeye yönelik İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından bir internet sitesi tasarlanmış ve çalışma hayatının tüm taraflarının istifadesine sunulmuştur.
Covid-19 ile etkin mücadele kapsamında işyerlerinin faaliyetleri dikkate alınarak hazırlanan tüm dokümanlar sitede bulunmaktadır. Salgından korunmak için gerek işverenlerimizin gerekse çalışanlarımızın dikkat edeceği tüm hususlar ile işverenlerimize rehberlik etmekte olan İSG Profesyonellerine yönelik sektörel olarak hazırlanan rehber, broşür ve kontrol listeleri ile birlikte bilgilendirici mahiyetteki video ve afişler ile önemli duyurular da bu sitede yer almaktadır.
https://ailevecalisma.gov.tr/covid19 adresinde yer alan tüm doküman, kontrol listeleri ve afişleri indirmek suretiyle üyelerimiz işyerlerinde kullanabileceklerdir.
Çalışanlarımız İçin İhtiyaç Duyduğumuz Maskeleri Nasıl Temin Edebiliriz?
Yurt genelinde maske satışlarının yasaklanmasının akabinde üyelerimizin maskeye ulaşmakta yaşadığı güçlüklerin aşılabilmesi için harekete geçilmiş, Konya Valiliğimizin talimatları ile 10 ve daha üzeri çalışanı olan işyerlerinin günlük ihtiyaç rakamları toplanmıştır. Akabinde Valiliğimizin yönlendirmesi ile Odamız tarafından ilgili üyelerimize yönelik maske dağıtımı gerçekleştirilmiştir.
Konya Ticaret Odası tarafından ilgili kurumlara iletilmek üzere üyelerimizin ihtiyaç duyduğu maske sayısının belirlenmesi amacıyla tekrar talep toplanmaktadır. Bu çerçevede daha önce telefon veya mail yoluyla maske talebinde bulunan üyelerimiz de (şayet maske talebi devam ediyorsa) maske talep formunu doldurabilirler.
İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Kararları Neden Önemlidir, Nerede Yayınlanır?
Devletimiz koronavirüs sürecinde 10 Nisan 2020 tarihinden itibaren dönem dönem hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamaları uygulamaktadır. Her kısıtlama için İçişleri Bakanlığı tarafından genelgeler yayınlanmakta ve ilgili genelgeler yereldeki İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından karara bağlanarak Valilik kanalı ile halkımıza duyurulmaktadır.
Konya İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu; gerek ihtiyaca binaen gerekse İçişleri Bakanlığı genelgesinden sonra toplanarak, Bakanlığın aldığı kararların yerelde nasıl uygulanacağına, hangi özel şart ve maddelerin ilave edileceğine Konya Valimiz başkanlığında karar vermekte ve ilgili kurum, kuruluşlar vasıtası ile ilan etmektedir.
Koronavirüs sürecinde ihtiyaç duyulan uygulamalara yönelik Konya İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan kararlara Konya Valiliği web sitesinden (www.konya.gov.tr) veya Odamız web sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.
Sokağa Çıkış Kısıtlamalarının Olduğu Dönemlerde Çalışma İzni Almak İçin Nereye Başvurmak Gerekir, Süreç Nasıl İşlemektedir?
Koronavirüs sürecinde gündeme gelen ve son haftalarda uygulanmakta olan hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamalarında bütün kurallar, yasaklar, istisnalar İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Bununla birlikte Konya İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu da son düzenlemeyi yaparak kararları halkımıza ilan etmektedir.
Sürecin Konya’daki uygulaması ile alakalı olarak aşağıdaki maddeler önem arz etmektedir:
- İçişleri Bakanlığı Genelgesinde ve Konya İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararlarında “Açık Olacak İşyeri, İşletme ve Kurumlar” içerisinde zikredilen veya “İstisna Kapsamında Olan Kişiler” başlığı altında sıralanan kurum, kuruluş, firma ve kişilerin izin almasına ihtiyaç yoktur.
Üyelerimizin bu noktada İçişleri Bakanlığı, Konya Valiliği veya Konya Ticaret Odası web sayfalarını takip etmeleri, istisna kapsamındaki hususları dikkatlice okumaları yararlarına olacaktır.
- Yukarıda izahı yapılan, genelgedeki madde gereği izne ihtiyaç duymayan firmalar veya kişiler; aşağıdaki belgeleri yanlarında bulundurmak kaydı ile çalışmaya devam edeceklerdir.
Belgelerin birer örneği işyerinde ve ilgili çalışanlarda imzalı ve kaşeli hali ile bulunacak, gerektiğinde geçerli kimlik belgesi ile birlikte emniyet görevlilerine ibraz edilecektir.
A. Genelgedeki ilgili madde kapsamına girdiklerine dair belgeler (Faaliyet Belgesi, Oda Kayıt Sureti, Üretim İzni vb.)
B. “Daha önceden sözleşmeye/taahhüde bağlanmış ve belirlenen süre içerisinde yetiştirilmesi gereken ihracata konu; mal, malzeme, ürün, araç-gereç üreten iş yerleri ve tesisler” maddesinden dolayı faaliyetine devam edecek üyelerimiz için ihracata konu tevsik edici evrakları (proforma fatura, müşteri onayı vb.)
C. Çalışacak personelin işyerinde kayıtlı olduğuna belge (SGK dökümü, işe giriş bildirgesi, personel kimlik kartı, görevlendirme yazısı vb.)
- 18-19 ve 23-26 Nisan 2020 tarihlerinde çalışmak için Odamıza başvurmuş ve Konya Valiliği tarafından izin verilen firmaların izinleri (ikinci bir duyuruya kadar) geçerlidir. Bu firmalar da yukarıdaki belgelerin yanlarında bulunması şartıyla çalışmaya devam edebileceklerdir.
- Önümüzdeki süreçte yeni bir sokağa çıkış kısıtlaması olur ise, ilgili dönemde çalışmak isteyen üyelerimizin başvuruları online ortamda alınacak, başvuru adresi www.kto.org.tr sayfasından duyurulacaktır. Firma listesi Konya Valiliğine iletildikten sonra, çalışmasına onay verilen firmalara, başvuru esnasında bildirdikleri cep telefonu üzerinden SMS ile bilgi verilecektir. Bu firmalar ve personelleri de yukarıda zikredilen belgelerin yanlarında bulunması şartıyla çalışmaya devam edebileceklerdir.
Önemli Hatırlatma:
Söz konusu belge başvurularında gerçeğe aykırılık tespit edilmesi, görevi olmayan veya ilgisiz kişiler adına belge başvurusu yapıldığının belirlenmesi, belgelerde tahrifat yapılması vb. kötüye kullanım hallerinde, ilgili makamlarca, Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi ile ilgili diğer maddeleri kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılacağından azami dikkat gösterilmesi gerekmektedir.
KONYA TİCARET ODASI BAŞKANLIĞI
YORUMLAR