MERAM'DA ATIKLAR, ORGANOMİNERAL GÜBRE VE 15 BİN KONUT İÇİN ELEKTRİĞE DÖNÜŞECEK
BAŞKAN KAVUŞ; “TESİS SAYESİNDE ÇİFTÇİ, TOPRAK, ÇEVRE, İKLİM YANİ HERKES KAZANACAK”
Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Boruktolu Mahallesinde yapımı gerçekleştirilen ‘Biyogaz ve Gübre Tesisi’nde incelemelerde bulundu. Tesisin, atıklardan yıllık 75 bin ton organomineral gübre üreteceğini ve 15 bin konutun elektrik ihtiyacını kaşlıyacağını belirten Başkan Mustafa Kavuş, böylesi önemli bir tesisin Meram’da olmasından büyük mutluluk ve gurur duyduklarını ifade etti.
Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Altaca Holding ve Tekfen Holding kuruluşu olan Toros Gübre A.Ş. tarafından Boruktolu Mahallesinde yapımı gerçekleştirilen ‘Biyogaz ve Gübre Tesisi’ni ziyaret etti. Başkan Kavuş, ziyaretinde Altaca Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alper Önoğlu’dan tesisin çalışmaları hakkında bilgi aldı.
BAŞKAN KAVUŞ; “HERKESE KAZANDIRAN TESİS İÇİN EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Gerek özellikleri, gerekse işlevselliği noktasında tesise hayran kaldığını ifade eden Başkan Mustafa Kavuş, böylesine önemli bir projenin Meram’da olmasından dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. Evsel, bitkisel ve hayvansal atıkların bu tesis sayesinde gübre ve elektrik enerjisine dönüşeceğini ifade eden Başkan Kavuş, “Bu tesisin en güzel tarafı; Tesise giren atıkların tamamının ekonomiye kazandırılıyor olması. Tesis sayesinde yaklaşık 15 bin hanenin günlük elektriği karşılanacak. Yıllık yaklaşık 75 bin ton civarında organomineral gübre üretilecek. Verim değeri yüksek olan organomineral gübre, tarımın başkenti Konya için çok değerli bir fırsat. Çiftçimiz bu gübreyi hem daha uygun fiyata alabiliyor, hem verimde ortalama %15 artış sağlıyor, hem de yıllarca bilinçsizce kimyasal gübre kullanılması nedeniyle yapısı bozulmuş olan toprağını ıslah ediyor. Son derece teknolojik donanımla inşa edilen tesis, ayrıca yüzden fazla kişi çalıştırarak istihdama katkı sunuyor.
Yani bu tesisle herkes kazanıyor. İnsanımız kazanıyor, çiftçimiz kazanıyor, ilçemiz, doğa, iklim ve yatırımı yapan firma kazanıyor. Tüm bu sebeplerle buraya emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Şehrimize ve Meram’ımıza hayırlı olsun” şeklinde konuştu.
BAŞKAN KAVUŞ; “BÖYLESİ ÖNEMLİ BİR TESİSİN MERAM’A OLMASI GURUR VERİCİ”
“Ülkemizde, şehrimizde, ilçemizde böyle bir tesisin olması hepimiz için gurur verici” diye konuşan Başkan Kavuş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Önemli ölçüde sermaye ve yatırım gerektiren, büyük faydaları olan bu tesisin ilçemize kazandırılmasında emeği olan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Pek çok açıdan kazanımı olan bu tesis Nisan, Mayıs ayları gibi yüzde yüz kapasiteye ulaşacak. Bünyesinde hep artıları barındıran, özellikleriyle dünyada tek entegre tesis olma özelliği taşıyan bu projenin Meram’da yükseliyor olması ile ne kadar gurur duysak azdır. Tesis aynı zamanda Türk sanayisinin ve Türk mühendislerinin de bir başarısı. Yazılımı ve üretimi ile yüzde yüz yerli ve milli teknolojilerin kullanıldığı bu proje, bundan sonraki aşamasında teknolojisini de yurt dışına satacak.”
ÖNOĞLU; “BAŞKAN KAVUŞ’A VE MERAM BELEDİYESİNE VERDİKLERİ DESTEK İÇİN MİNNETTARIZ”
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Altaca Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alper Önoğlu da pandemi sürecinin tüm olumsuzluklarının yaşandığı bu süreçte, bu önemli yatırımı yapabilmeleri için kendilerine her türlü desteği veren Konya Valisi Vahdettin Özkan’a, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş’a ve tüm Meram Belediyesi çalışanlarına özellikle teşekkür etmek istediğini söyledi.
Meram Belediyesi ve Başkan Kavuş’un her türlü konuda önlerini açtığını belirten Önoğlu, tesis hakkında da şu bilgileri verdi; “Dünyada türünün tek örneği olan bu tesis, en ileri teknoloji ile yapılıyor. Tesisimizin en önemli özelliği tüm teknolojisinin yerli ve milli olması. Türk mühendisleri ve Türk teknolojisi ile inşa ediliyor. Bugün için tesiste günlük yaklaşık 650 ton hayvansal ve bitkisel atığı ortadan kaldırıyoruz. Çevreyi kirleten, koku, sinek, hastalık yayma şikayetine neden olan, halkımızın sağlığını tehdit eden atıkları biz hammadde olarak kullanıyoruz. Kapasitemiz her geçen gün artıyor. Yaklaşık 110 kişiye istihdam sağlıyoruz. Yaklaşık 15 bin hanenin elektriğini üretiyor, yıllık 75 bin ton organomineral ve 25 bin ton sıvı gübre üretebilecek kapasitemiz var.
Bu tesis için Konya’yı tercih etmemizin duygusal nedeni; İstanbul’da yaşıyor olmamıza rağmen aslen Konya’lı olmamız. Akli nedeni ise Konya’mızın üretim potansiyeli, altyapısı ve vizyoner yöneticileridir. Kullandığımız malzeme ve ekipmanda öncelikle Konya’lı üreticileri tercih ediyoruz. Uluslararası ödüller almaya aday olacak tesisimiz Konya’ya ve Meram’a hayırlı olsun.”
URL
YORUMLAR