Üç ismin milletvekilliği düşürüldü

Üç ismin milletvekilliği düşürüldü
Editör: Konya Time
04 Haziran 2020 - 13:38


Söz konusu isimlerin milletvekilliklerinin düşürülmesine ilişkin tezkere TBMM Genel Kurulu'nda okunacak. KCK Ana Davası’nda yargılanan HDP milletvekilleri Leyla Güven, Musa Farisoğulları verilen hapis cezaları Yargıtay tarafından 24 Eylül 2019’da onanmıştı.

BERBEROĞLU MİT TIRLARINDAN

CHP'li Berberoğlu ise MİT TIR’ları görüntülerini Can Dündar'a ilettiği gerekçesiyle 5 yıl 10 ay hapis cezasını almış ve bu ceza Yargıtay tarafından onanmıştı. Milletvekilliği sona erinceye kadar Berberoğlu'nun cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine de karar verilmişti.

Berberoğlu ile Güven ve Farisoğulları hakkındaki yargı kararları TBMM bekletiliyordu. 3 milletvekili ile ilgili karar TBMM'de okundu. Okumanın ardından karar resmileşmiş oldu.

"ANAYASA'NIN 84. MADDESİNİN 2. FIKRASI UYGULANIYOR"

Süreci Prof. Dr. Ersan Şen, CNN TÜRK canlı yayında yorumladı.

Ersan Şen, şunları kaydetti: "Şimdi esasen Anayasa'nın gereği yerine getiriliyor. Gecikmiş bir süreç. Anayasa'nın 84. maddesinin ikinci fıkrasının tatbiki gündemde. Bu karara karşı Anayasa Mahkemesi'ne de gidemiyorsunuz. Yol kapalı. Kesin hüküm giymişse Anayasa da diyor ki milletvekilliği düşürülür. Hatta bu konuda kanaatimce Genel Kurul'un ayrıca bir karar almasına gerek yok. Yani kesinleşmiş cezanın Meclis'e bildirilmesiyle bu süreç tamamlanmış olur. Bu süreç tamamlandı.

Zaten genç kalınmış bir prosedür. Bu üç ismin milletvekilliği sona erdi. Ceza infazları varsa onlar başlayacak. Bu saatten sonra yargılamanın yenilenmesi gibi yol ve yöntemler olur mu bilemiyoruz ama şu anda herkesin anlayacağı şekilde ifadesi şudur: Türkiye Cumhuriyeti'nin seçilmiş 3 milletvekilinin daha önce aldıkları cezalarının kesinleşmesiyle birlikte Bu mahkeme kararları genel kurula iletilmek üzere Meclis Başkanlığı'na göndermiş, Meclis Başkanlığı da bunun okunmasını geciktirmiş.

"KESİNLEŞMİŞ KARAR VARSA OKUNMASININ BEKLETİLMESİ ANLAMSIZ"

Benim sıkıntım şu: Bir siyasi parti için de söylemiyorum. İşte kapatılması gerekiyordu vs tartışmaları vardı biliyorsunuz. Türkiye bir hukuk devleti ancak kanun bunu böyle söylüyor ama siyaseten de böyle ara kesmek gerekiyor minvalinde bekletilmişti. Eğer bir mahkeme kesin ceza vermişse artık bu kararın bekletilmesi anlamsız. Mahkemenin verdiği karar Meclis'te gecikmiş olarak okundu.

Mahkemenin verdiği karar sonrası Meclis'in kararı tekrar Genel Kurul'da karara bağlama, ya da 7 gün içinde Anayasa Mahkemesi'ne itiraz gibi bir hakkı yok!

Meclis Başkanı kararı gündeme alıp Meclis Genel Kurulu'nda okuduğu anda bu süreç tamamlanmış oluyor."





URL

YORUMLAR

  • 0 Yorum